De kosten van een interieuradvies

Wat zijn de kosten van een interieuradvies? Dat zul je je afvragen als je op zoek gaat naar een stylist of interieurontwerper om jou te helpen met de inrichting van jouw huis, kantoor, praktijkruimte of winkelpand. De kosten kunnen flink verschillen. Maar waar ligt dit nu aan?

Omvang van het project

Een groter project zal uiteraard duurder zijn, dan een kleiner project. Maar in verhouding ben je bij een groter project vaak minder geld kwijt. Omdat diverse zaken bijvoorbeeld gecombineerd kunnen worden in één of enkele afspraken. Denk hierbij aan het inmeten van ruimtes of een intakegesprek.

Reisafstand

Als je interieuradvies gaat inwinnen, let er dan op in welke regio de stylist of interieurontwerper werkzaam is. Zeker wanneer er wordt gekozen voor bouw- of projectbegeleiding, is het handig om een ontwerper te kiezen die in de buurt zit. Dan ben je niet onnodig veel geld kwijt aan reistijd en reiskosten. Ook zijn de lijntjes kort.

Ervaring

In de interieurbranche lopen de tarieven flink uiteen. Het komt vaak voor dat iemand met weinig ervaring vaak (te) lage tarieven hanteert om zo een klantenkring op te bouwen. Let erop dat ervaring een grote meerwaarde heeft. Zo haal je nog meer uit het interieuradvies. Een interieurontwerper met ervaring heeft meer product- en materiaalkennis en denkt vaak net even iets verder door. Dit bespaart vaak geld en levert jou ook een beter interieurontwerp op.

Taken en werkzaamheden

Als je op zoek gaat naar interieuradvies, kijk dan goed welke werkzaamheden zijn inbegrepen en welke niet. Krijg je een alles-in-een pakket waarin alles in 3D wordt uitgewerkt, compleet met shopping list? Of krijg je alleen een 2D-plattegrond met een moodboard? En wil je dat de interieurontwerper ook de bouwbegeleiding en het projectmanagement op zich neemt? Of kun je dit prima zelf?

Verschillende manieren om tarieven te bepalen

Interieurontwerpers en stylisten hebben verschillende manieren om hun tarieven te bepalen. Sommige werken op uurbasis. Anderen werken met een pakketprijs. Dit is meestal een prijs per ruimte. Of er wordt een tarief gerekend per vierkante meter.

Gratis interieuradvies bestaat niet

Soms zie je dat woonwinkels gratis interieuradvies aanbieden. Maar let op. Gratis is niet gratis. Het belangrijkste doel van een woonwinkel is om meubels aan jou te verkopen en daarop te verdienen. Niks mis mee. Maar dat is een ander uitgangspunt. Dit is tenslotte hun core business. Kwam je alleen voor die mooie bank, dan is het natuurlijk mooi als zij door een prachtig interieuradvies een hele nieuwe woonkamer aan jou mogen leveren. Let erop dat de keuze in meubels dan beperkter is (want alleen uit de collectie die zij hebben) en dat jouw budget dus ook minder makkelijk in de gaten kan worden gehouden. Maar als je iets heel mooi vindt, dan schaf je het sneller aan, is de gedachte.

Tip! Plan altijd een kennismakingsgesprek

Mijn gouden tip: plan altijd een kennismakingsgesprek in. Zo krijgt de interieurontwerper jouw wensen goed in beeld. En weet jij na afloop wat het precies voor jou gaat kosten. En nog belangrijker dan de kosten: ervaar of er een klik is en of jullie op één lijn zitten. Heb je na afloop van het gesprek het vertrouwen dat deze persoon jouw droominterieur kan creëren?

Wat kost een interieuradvies dus?

Wat kost een interieuradvies nou? Je begrijpt dat hier dus lastig een eenduidig antwoord op te geven is. Iedere interieurvraag is anders, iedere ruimte is anders. En zoals gezegd heeft iedere interieurontwerper of stylist ook nog eens zijn eigen manier van tarieven hanteren. Het enige dat ik je met zekerheid kan zeggen is dat ik zelf graag helder ben over wat het kost. Kijk op mijn pagina tarieven en klik door naar tarieven per ruimte. Dan heb je direct een helder beeld van wat je bij mij betaalt.