8 tips voor het vinden van de juiste interieurontwerper

Jouw huis laten inrichten door een interieurontwerper is best spannend. Hoe weet je of die ontwerper bij jou past? En of die iets ontwerpt wat jij mooi vindt? Ik geef je tips die jou helpen de juiste interieuradviseur in te schakelen.

1. Bepaal wat je wilt aanpakken

Wil je met wat kleine ingrepen meer sfeer creëren in jouw bestaande woonkamer? Wil je een compleet interieurplan voor jouw nieuwbouwwoning? Wil je de zolderverdieping opnieuw inrichten? Of wil je interieuradvies voor jouw kantoorpand?

2. Stel vast wat jouw smaak en voorkeuren zijn

Maak bijvoorbeeld een Pinterest-bord aan met afbeeldingen van interieurs die jij mooi vindt. Dit geeft een interieurontwerper goed inzicht in jouw smaak en stijl.

3. Bepaal jouw budget

Hoeveel geld wil jij besteden aan het interieur? Heb je geen totaalbudget in gedachten, dan kun je eens nadenken over hoeveel geld je bereid bent uit te geven aan een los item. Bijvoorbeeld een nieuwe eetkamerstoel, vloerkleed, of bank. Dat geeft de ontwerper een goede richting om te zoeken naar meubels die passen binnen jouw prijsklasse.

4. Doe vooronderzoek

Kijk op internet welke interieurontwerpers er in jouw buurt zijn. Of vraag tips bij familie of vrienden. Bekijk vervolgens de websites en social media-kanalen van ontwerpers. Welk gevoel krijg je daarbij? Spreekt de werkwijze en het portfolio jou aan?

5. Plan een kennismakingsgesprek in

Het liefst persoonlijk, bij jou thuis. Zo kun jij kijken of er een klik is. En de interieuradviseur leert jou en jouw interieurwensen goed kennen.

6. Bereid je goed voor

Zorg dat je alle informatie beschikbaar hebt die voor de interieurontwerper relevant kan zijn. Denk aan (bouw)tekeningen of plattegronden, aanzichten, interieurafbeeldingen van Pinterest etc.

7. Vraag wat het kost

Verschillende interieurontwerpers werken op verschillende manieren. Betaal je een prijs per uur, per vierkante meter, of per ruimte? Of werken ze met vaste pakketprijzen? En wat zit daar dan allemaal bij in? Alleen een 2D-ontwerp? Of een compleet 3D-ontwerp en advies met shopping list?

8. Volg je gevoel

Wat mij betreft de allerbelangrijkste tip! Heb jij tijdens het kennismakingsgesprek een goed gevoel gekregen bij deze interieurontwerper? Heb je het gevoel dat jullie op één lijn zitten? Heeft de interieurontwerper voldoende doorgevraagd?

Extra tip! Schakel op tijd interieuradvies in

Ga zo vroeg mogelijk in het proces op zoek naar een interieurontwerper. Dan haal je het meeste uit een interieuradvies. Bij een nieuwbouwproject moet je bijvoorbeeld vaak al heel ver van tevoren de lichtpunten aangeven. Dit kan soms wel 1 tot 2 jaar voor oplevering zijn! Op dat moment ben jij met je hoofd waarschijnlijk nog niet met de inrichting bezig. Maar een interieurontwerper wel. Want voor het opstellen van een goed lichtplan moet een precieze indeling van de ruimtes eigenlijk al bekend zijn. En in het meest optimale geval wil je zelfs al weten welke kleuren er worden gebruikt. Een donkere ruimte vraagt ten slotte andere verlichting dan een ruimte met witte muren.