Waarom heb ik een lichtplan nodig?
Een lichtplan is onmisbaar als je jouw ruimtes optimaal wilt inrichten. Licht speelt namelijk een cruciale rol bij het beïnvloeden van sfeer, functionaliteit en esthetiek. Of je nu een huis, kantoor, restaurant of winkel inricht. Een doordacht verlichtingsplan is essentieel voor een ruimte waarin jij je prettig voelt en jouw ding kan doen.
1. Meer sfeer
Licht speelt een belangrijke rol bij het creëren van sfeer. Het juiste licht kan een gevoel van warmte en gezelligheid geven. Een romantisch diner heb je liever niet onder een fel verlichte tl-balk, toch? En op kantoor werk je liever niet bij kaarslicht dacht ik zo. Klinkt allemaal erg logisch. En deze voorbeelden zijn natuurlijk een beetje overdreven. Maar in de praktijk zie ik vaak dat het juiste licht niet op de juiste plek wordt toegepast.
2. Functionaliteit
Verschillende ruimtes stellen verschillende eisen aan verlichting. Zo wil je in de keuken heldere, gelijkmatige verlichting tijdens het koken. Terwijl je op kantoor juist taakgerichte verlichting nodig hebt om productief te werken. In een goed lichtplan wordt rekening gehouden met de behoeften en het specifieke gebruik van de ruimte.
3. Esthetische overwegingen
Een lichtplan vormt een belangrijk onderdeel van het totale interieurplan. De juiste armaturen zijn niet alleen praktisch, maar passen ook in de stijl van de rest van het interieur. En bij een goed lichtplan worden mooie elementen uit het interieur en de architectuur benadrukt. Denk aan een mooi schilderij, of een hoge hal met vide.
4. Flexibiliteit
Verschillende momenten vragen om verschillende soorten licht. Het is dus fijn om flexibel te zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van dimmers om de lichtintensiteit aan te passen aan de activiteit of sfeer.
5. Gezondheid en welzijn
Onze biologische klok wordt beïnvloed door de intensiteit en kleur van het licht. En naarmate we ouder worden hebben we meer licht nodig om een boek te lezen. Ook kun je hoofdpijn krijgen als het licht op jouw werkplek niet goed is. Wel zo fijn dus dat er goed is nagedacht over de verlichting.
6. Veiligheid
Als ruimtes goed verlicht zijn, heb je minder kans op struikelgevaar. Denk bijvoorbeeld aan een goed verlichte trap als je ’s avonds naar boven gaat.
7. Technische aspecten
Als je een goed doordacht lichtplan hebt, dan heeft jouw installateur daarmee de juiste input om lichtpunten en schakelaars op precies de juiste plekken te installeren.
Tip! Laat op tijd een lichtplan maken
Ga je een nieuw huis bouwen? Schakel dan op tijd hulp in van een interieurontwerper om een goed lichtplan op te stellen. Anders ben je te laat en zijn de mogelijkheden een stuk beperkter. Ga zo vroeg mogelijk in het proces op zoek naar een interieurontwerper. Bij een nieuwbouwproject moet je bijvoorbeeld vaak al heel ver van tevoren de lichtpunten aangeven. Dit kan soms wel 1 tot 2 jaar voor oplevering zijn! Op dat moment ben jij met je hoofd waarschijnlijk nog niet met de inrichting bezig. Maar een interieurontwerper wel. Want voor het opstellen van een goed lichtplan moet een precieze indeling van de ruimtes eigenlijk al bekend zijn. En in het meest optimale geval wil je zelfs al weten welke kleuren er worden gebruikt. Een donkere ruimte vraagt ten slotte andere verlichting dan een ruimte met witte muren.
Heb jij een lichtplan nodig? Ik help je graag.