Wat is het verschil tussen een interieurarchitect, interieurontwerper en interieurstylist?
De termen interieurarchitect, interieurontwerper en interieurstylist worden regelmatig door elkaar gebruikt. Het is daarom soms moeilijk om het verschil tussen deze drie functies te begrijpen. Ook merk ik dat de verschillen in de praktijk tegenwoordig steeds kleiner worden, terwijl ze in de basis net een iets andere specialisatie hebben. In dit artikel leg ik uit hoe ik er zelf tegenaan kijk.
Interieurarchitect
Een interieurarchitect is een professional die is gespecialiseerd in het ontwerpen en plannen van de ruimtelijke indeling en structuur van een interieur. Interieurarchitecten hebben meestal een achtergrond in architectuur of interieurarchitectuur en zijn opgeleid om ruimtes te ontwerpen die zowel functioneel als esthetisch zijn. Ze werken vaak aan projecten waar ook structurele zaken worden veranderd, zoals het verplaatsen van muren of veranderen van de indeling. Een interieurarchitect kijkt dus meestal verder dan de bestaande situatie. Ook hebben zij meestal goede kennis van bouwvoorschriften en normen. En ze werken vaak nauw samen met aannemers en bouwteams om de uitvoering van het ontwerp in goede banen te leiden. De titel ‘interieurarchitect’ is een beschermde titel. Dus niet iedereen mag zich zomaar ‘interieurarchitect’ noemen.
Interieurontwerper
Een interieurontwerper is gespecialiseerd in het kiezen van meubels, kleuren, stoffen, verlichting en accessoires en kijkt naar de optimale indeling van ruimtes. Deze elementen gebruiken ze om een aantrekkelijke en functionele ruimte te creëren. Een interieurontwerper werkt nauw samen met de klant om een interieur te ontwerpen dat past bij de smaak en stijl van de gebruikers. Een interieurontwerper ontwerpt niet alleen de ruimte, maar ontwerpt vaak ook maatwerk meubels. En kijkt ook naar kleine structurele aanpassingen, zoals het verplaatsen van een deur.
Interieurstylist
Een interieurstylist kijkt wat meer naar het decoratieve aspect van het interieur. Deze is gespecialiseerd in het creëren van visueel aantrekkelijke interieurs en het stylen van ruimtes. Dit kan om (woon)ruimtes gaan, maar soms ook om styling voor fotografie of evenementen. Stylisten zijn verantwoordelijk voor het selecteren van onder meer meubels, accessoires en kleuren om een bepaalde sfeer of stijl te bereiken. Accessoires spelen hierbij een belangrijke rol om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten.
De verschillen worden in de praktijk steeds kleiner
Zelf zie ik dat de verschillen in de praktijk steeds kleiner worden en dat de functiegroepen steeds meer verweven raken. Vooral de termen ‘interieurstylist’ en ‘interieurontwerper’ worden nogal eens door elkaar gebruikt. Veel stylisten kijken tegenwoordig verder dan het decoratieve aspect. En steeds meer interieurontwerpers zijn betrokken bij projecten waar ook de technische kant van het vak bij komt kijken.
Opleiding Interieurstyling en Binnenhuisarchitectuur
Zelf heb ik een opleiding Interieurstyling en een opleiding Binnenhuisarchitectuur gevolgd. En daarnaast heb ik mijn kennis verder verbreed met aanvullende cursussen als onder meer Bouwkunde en Verlichtingsontwerp. En nog steeds volg ik ieder jaar een of meer andere cursussen om bij te leren in dit vakgebied. Ik mag mijzelf officieel geen interieurarchitect noemen, want ik sta niet ingeschreven in het register. Dus ik noem mijzelf interieurontwerper. Maar mijn bedrijf heb ik Peppermint Interieuradvies genoemd, omdat ik er zelf voor heb gekozen om mijn klanten te voorzien van een compleet advies, waarmee ze zelf aan de slag kunnen. Ik zie daarbij het interieurontwerp als onderdeel van het interieuradvies. En ook de accessoires en styling neem ik daarbij mee. Want dat zijn de puntjes op de ‘i’ die het geheel afmaken.
Ga jij nieuwbouwen, verbouwen, verhuizen of wil je jouw bestaande interieur of bedrijfspand een make-over geven? Dan help ik jou graag.