Peppermint Interieuradvies

Wat is jouw woonstijl?

Bij anderen zie je een interieur dat tot in de puntjes klopt. Waarom lukt dat bij jou dan niet? Vaak klopt het plaatje niet, omdat meubels en accessoires met elkaar worden gecombineerd die eigenlijk niet bij elkaar passen. Toch is het niet zo ingewikkeld om het ‘perfecte plaatje’ zelf te creëren. Als je weet wat jouw interieurstijl is, dan maak je ook van jóuw interieur een mooie plek!

Woonstijl als richtlijn

Wanneer je een woning (opnieuw) gaat inrichten, is het belangrijk dat je weet welke interieurstijl bij jou past. Hiermee krijg je als het ware een richtlijn die jou helpt om de juiste kleuren, materialen, meubels en accessoires uit te zoeken. Kies je die binnen de woonstijl, dan klopt het plaatje en krijg je eenheid in jouw interieur. De verschillende elementen vullen elkaar dan aan en versterken elkaar. Natuurlijk kun je ook elementen uit verschillende woonstijlen met elkaar combineren, maar als je daar geen ervaring mee hebt, dan doe je er verstandig aan om je te laten adviseren door een interieurstylist. Welke interieurstijl bij jou past, is helemaal afhankelijk van jouw smaak. Om hierachter te komen heb ik de woonstijlen uitgewerkt die ik zelf in de praktijk vaak tegenkom.

Landelijke woonstijl

De landelijke woonstijl gaat uit van de rust en de sfeer van het platteland. Je maakt gebruik van natuurlijke materialen zoals wol, linnen, katoen en hout. De kleuren zijn naturel: wit, grijs- en bruin-/cameltinten. Binnen de landelijke woonstijl kunnen we nog de klassieke stroming en de moderne stroming onderscheiden.

De klassiek landelijke interieurstijl is wat sierlijker.

 

Terwijl de modern-landelijke interieurstijl juist wat strakker is qua vormgeving.

 

Stijlvol en exclusief

Bij een stijlvol, exclusief interieur wordt vaak gebruik gemaakt van rustige, natuurlijke kleuren als grijs en beige. Dit wordt gecombineerd met rijke en luxe materialen. Denk hierbij onder meer aan marmer en velours.

 

Scandinavische woonstijl

Scandinavische interieurs herken je aan het gebruik van lichte houtsoorten in combinatie met lichte (pastel)kleuren. Deze kleuren worden afgewisseld met zwart en wit. De meubelontwerpen zijn eenvoudig. Een interieur in de Scandinavische woonstijl straalt een moderne rust uit.

 

Industriële woonstijl

Industriële interieurs zijn geïnspireerd door de fabrieksarchitectuur uit de 19e en 20e eeuw. De kleuren zijn sober en de materialen ruw. Afwerking staat hier niet voorop. Integendeel. Leidingen en dergelijke mogen juist gezien worden. Meubels hebben vaak een robuust karakter.

 

Klassieke woonstijl

De klassieke interieurstijl ademt luxe en weelde. Denk hierbij aan kroonluchters, banken van velours en grote plavuizen. Een klassiek interieur straalt rust uit en er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen. In de klassieke stijl zie je vaak een symmetrische meubelopstelling.

 

Modern & design

In een modern interieur gaat het juist om de eenvoud. Less is more. Licht, lucht en ruimte zijn in deze interieurstijl de kernwoorden. Mooie design klassiekers kunnen in dit interieur een statement maken.

 

Interieurstijlen combineren

Interieurstijlen bevatten vaak elementen die heel goed kunnen worden gecombineerd met elementen uit een andere woonstijl. Als je hier gevoel voor hebt, dan is het leuk om te mixen en matchen. Dat geeft een interieur iets ‘eigens’. Vind je dat lastig? Houd het dan op één woonstijl of laat je adviseren door Peppermint Interieuradvies.

Check de stijlborden op Pinterest

Bekijk de stijlborden op de Pinterest-pagina van Peppermint Interieuradvies en ontdek jóuw interieurstijl!

 

Veel plezier!